مستقیم به محتوا

کتاب قابلیت در سالمندی

رویکرد چند حرفه ای به قابلیت در سن و سالمندی

A Multidisciplinary Approach to Capability in Age and Ageing
هانا فالک ارهاگ (Hanna Falk Erhag)، اولریکا لاگرلوف نیلسون (Ulrika Lagerlöf Nilsson)، ترز رایدبرگ استرنر (Therese Rydberg Sterner)، اینگمار اسکوگ (Ingmar Skoog)

شابک (هاردکور): 978-3-030-78062-3
شابک (پرینت): 978-3-030-78065-4
شابک (ایبوک): 978-3-030-78063-0
کد DOI: 10.1007/978-3-030-78063-0
تاریخ انتشار: 11 ژانویه 2022
تعداد صفحات: 252 صفحه
ناشر: اسپرینگر
زبان: انگلیسی

کلید واژه ها: پیری جمعیت، اقتصاد جمعیت، بهداشت عمومی

معرفی کتاب رویکرد چند حرفه ای به قابلیت در سن و سالمندی

کتاب رویکرد چند حرفه ای به قابلیت در سنین پیری و سالمندی بینشی در مورد چگونگی تفسیر قابلیت های سالمندی (توانایی فردی افراد برای انجام اقداماتی به منظور دستیابی به اهدافی که دلایلی برای ارزش داشتن آن دارند) با استفاده از یک رویکرد چند حرفه ای ارائه می دهد. با توجه به اینکه برای اولین بار در تاریخ تعداد افراد بالای 60 سال در جهان بیشتر از کودکان زیر 5 سال است، این کتاب روندهای جمعیت شناختی و همچنین چالش های کلان جهانی و پیامدهای اجتماعی مهمی که این امر به همراه خواهد داشت، از قبیل افزایش جهانی تعداد افراد مبتلا به زوال عقل (دمانس) و نسبت افراد بازنشسته به کسانی که هنوز در بازار کار هستند، تشریح می کند.

از طریق همیاری بسیاری از حوزه‌های تحقیقاتی مختلف، وابستگی قابلیت و توانایی افراد به تعاملات بین فرد (برای نمونه؛ سلامت، ژنتیک، شخصیت، ظرفیت فکری)، محیط (مانند خانواده، دوستان، خانه، محل کار) و جامعه (مانند تصمیم‌های سیاسی، عصر، دوره تاریخی) بحث می شود. فصل آخر تفاوت ها و شباهت های این مشارکت و همیاری ها جمع بندی شده است. بدین ترتیب، این کتاب خواندنی جالب برای دانشجویان، اساتید و محققان تمام سطوح تحصیلی و رشته‌های مختلف علاقه‌مند به قابلیت و تحقیقات چند حرفه ای عرضه شده است.

فهرست مندرجات کتاب رویکرد چند حرفه ای به قابلیت در سنین پیری و سالمندی

  1. مقدمه ای بر قابلیت (Capability) سالمند
  2. چارچوب مفهومی AgeCap برای تحقیق در مورد قابلیت در سالمندی
  3. سنجه ICECAP-O
  4. رویکرد قابلیت (Capability Approach) در مطالعات اپیدمیولوژیک
  5. سلامت خود-عیاری خوب به عنوان شاخصی از قابلیت های فردی در دوران سالمندی
  6. قابلیت در تحقیق در مورد شناخت و بهزیستی در سالمندی و بازنشستگی
  7. نوروشیمی بیماری آلزایمر: یکی از شایع ترین علل کاهش قابلیت در جمعیت بزرگسال
  8. رویکرد قابلیت در تحقیق در مورد پیری خوب در منزل برای افراد مسن ضعیف
  9. سواد سلامت الکترونیک و قابلیت در زمینه بحران همه گیری (پاندمی)
  10. افزایش قابلیت های افراد با استفاده از طراحی تفکر در فرآیند تصمیم گیری
  11. رویکرد قابلیت در مددکاری اجتماعی با افراد مسن
  12. دیدگاه تاریخی در مورد پیری و قابلیت سالمند
  13. رویکرد توانمندی ها و مفاهیم خود-تعیینی، صلاحیت قانونی و کرامت انسانی در خدمات اجتماعی برای سالمندان
  14. نامرئی یا قدرتمند؟ سالمندی در یک جامعه رسانه ای شده
  15. دیدگاه سیستمی و دوره زندگی در مورد توانایی کار کردن و قابلیت از طریق قابلیت سازمانی کاری برای بازنشستگی تاخیری
  16. قابلیت و مشارکت سیاسی در بین جمعیت سالمند
  17. نتیجه گیری و جمع بندی نظراتی اظهار شده

پیشگفتار کتاب قابلیت در سنین پیری و سالمندی

«قابلیت (Capability)» یکی از آن مفاهیمی است که فکر کردن به آن برای مدت طولانی خطرناک است. مانند «طبقه اجتماعی»، برای شروع به‌اندازه کافی ساده به نظر می‌رسد، اما هر چه بیشتر به آن بپردازید، بیشتر تهدید می‌کند که از میان انگشتانتان سر بخورد. بنابراین دیدن چالشی که در این کتاب به وجود آمده بسیار خوشحال کننده است و همه دست اندرکاران باید از دستاوردهای خود احساس غرور کنند. البته «چند رشته ای» کلید اصلی است: قابلیت زیربنای بسیاری از چیزهایی است که ما درباره پیری می دانیم یا به دنبال دانستن آن هستیم، اما باید از دیدگاه های مختلفی درک شود.

افراد دارای پیشینه تحصیلی من (مراقبت های بهداشتی) وسوسه می شوند که به روشی بسیار کاهنده در مورد بیماری ها و ناتوانی ها فکر کنند، احتمالاً انگشتان پا را در زیر آب های بیولوژی/فیزیولوژی یا تأثیرات اجتماعی و جامعه فرو ببرند. این مسئله خطر از دست دادن چشم‌اندازهای گسترده‌تر سیاست، تاریخ، قانون، جغرافیا، طراحی و غیره را به همراه دارد. و ما نیاز داریم که با همکاری واقعی و درک متقابل، تخصص را در این زمینه‌ها گرد هم بیاوریم، به جای اینکه امیدوار باشیم که یک رشته به تنهایی بتواند این کار را انجام دهد و تفاوتی ایجاد کند.

راه درازی برای دستیابی به پیشرفت واقعی در تحقیقات مربوط به پیری و قابلیت‌ها، و نه فقط در پیشرفت‌های مستقیم در درک آن، خواهیم داشت. برای کتابی در مورد سالمندی، طول عمر انتشار بیش از حد معمول مورد توجه است. با خوش شانسی در هر زمینه تحقیقاتی که به سرعت در حال پیشرفت است، یافته ها در نهایت منسوخ شده و با اکتشافات اخیر جایگزین می شوند. با این حال، در اینجا چیزی بسیار ماندگار وجود دارد و آن اصل مشارکتی و چند رشته‌ای است که خواهد ماند.

مروری بر کتاب رویکرد چند حرفه ای به قابلیت در سن و سالمندی

پیری فرآیندی بسیار پیچیده و چندوجهی است. بنابراین، مطالعه سالمندی به دیدگاه‌ها و روش‌های گوناگونی نیاز دارد و مهم‌تر از همه، محققانی با ذهن باز و مایل به شرکت در گفتمان و بحث‌های بین رشته‌ای معنادار لازم دارد. در حالی که از نظر نتایج علمی امیدوارکننده است و اغلب در سطح شخصی نیز الهام بخش است، کار بین رشته ای می تواند بسیار سخت باشد. با این حال، مرکز پیری و سلامت (AgeCap) راه درخشانی برای مقابله با این چالش پیدا کرده است: استفاده از قابلیت به عنوان یک مخرج مشترک و لنز نظری که از طریق آن می توان به پیری و دوره زندگی نزدیک شد، ثابت کرده است که ایده ای خارق العاده و پربار است.

قابلیت به خوبی خود را به عنوان یک مفهوم مرزی ارائه می دهد که امکان همکاری چند رشته ای و بین رشته ای در مورد سن و سالمندی را فراهم می کند و محققان را قادر می سازد تا تحقیقات متمرکز و دقیقی را در درون و در طول رشته های خود انجام دهند. با این حال، مهم‌تر از همه، تمرکز چارچوب بر عوامل تبدیل به این معنی است که همیشه باید اذعان کرد که سن و پیری نه تنها از نظر بیولوژیکی، بلکه از نظر اجتماعی و فرهنگی نیز ساخته شده‌اند. من به عنوان یک محقق علوم انسانی نمی توانم به اندازه کافی بر این جنبه تاکید کنم. رویکرد AgeCap را می‌توان به‌عنوان مدلی از عملکرد خوب در زمینه مطالعات سالمندی دانست که هم در سوئد و هم در سطح بین‌المللی تأثیر فوق‌العاده‌ای داشته است. من خوشحالم که بگویم کار AgeCap – که اکنون در این انتشار خارق العاده و به موقع مستند شده است – تأثیر موجی در سطح ساختاری نیز داشته است: محققان آن به تسهیل تأسیس یک مرکز تحقیقاتی جدید در دانشگاه گراتس کمک کرده اند. “مرکز تحقیقات بین رشته ای در مورد پیری و مراقبت (CIRAC)” که در سال 2020 شروع به کار کرد. این کتاب تلاش ها، چشم انداز و رهبری را مستند می کند و همچنین نسل های آینده محققان را راهنمایی می کند.

اطلاعات کتابشناختی کتاب رویکرد چند حرفه ای به قابلیت در سن و سالمندی

  • عنوان کتاب: رویکرد چند حرفه ای به قابلیت در سن بالا و سالمندی
  • ادیتور: هانا فالک ارهاگ، اولریکا لاگرلوف نیلسون، ترز رایدبرگ استرنر، اینگمار اسکوگ
  • موضوع: مجموعه دیدگاه های بین المللی در مورد پیری و سالمندی
  • گروه: کتاب الکترونیکی علوم اجتماعی
  • تاریخ انتشار: 11 ژانویه 2022
  • تعداد صفحات: 252 صفحه

معرفی نویسندگان کتاب رویکرد چند حرفه ای به قابلیت در سنین پیری و سالمندی

نام: دکتر هانا فالک ارهاگ (Hanna Falk Erhag)
افیلیشن: دکتری، پرستار RN، دانشیار موسسه علوم بهداشت و مراقبت و محقق ارشد Age Cap – مرکز سالمندی و سلامت در دانشگاه گوتنبرگ، گوتنبرگ، سوئد است. کار او به طور خاص بر سلامت، توانایی عملکردی و تاب آوری در افراد سالمند در رابطه با علائم بیماری مزمن، ناتوانی عملکردی، جمعیت شناختی، شناختی، خطر رفتاری و عوامل محافظتی متمرکز است.

نام: دکتر اولریکا لاگرلوف نیلسون (Ulrika Lagerlof Nilsson)
افیلیشن: پرستار درمانگر، دانشیار دپارتمان مطالعات تاریخی و محقق ارشد Age Cap – مرکز پیری و سلامت در دانشگاه گوتنبرگ، گوتنبرگ، سوئد است. تحقیقات او عمدتاً بر جنسیت و قدرت در زمینه حرفه های مراقبت های بهداشتی در اواخر قرن 19 و 20 متمرکز شده است. تحقیقات او در حال حاضر به سن و سالمندی در یک دیدگاه تاریخی می پردازد که به طور خاص بر توسعه مراقبت از سالمندان تمرکز دارد.

نام: دکتر ترزا رایدبرگ استرنر (Therese Rydberg Sterner)
افیلیشن: محقق در Age Cap – مرکز پیری و سلامت در دانشگاه گوتنبرگ، گوتنبرگ، سوئد است. کار او به طور خاص بر افسردگی در رابطه با خطرات رفتاری و بیولوژیکی و عوامل محافظتی در نمونه های بزرگ مبتنی بر جمعیت از افراد مسن متمرکز است.

نام: دکتر اینگمار اسکوگ (Ingmar Skoog)
افیلیشن: پزشک استاد روانپزشکی و مدیر Age Cap – مرکز پیری و سلامت در دانشگاه گوتنبرگ، گوتنبرگ، سوئد است. تحقیقات او عمدتاً بر اختلالات دژنراتیو عصبی در افراد مسن، خطرات رفتاری و عوامل محافظتی در نمونه‌های بزرگ مبتنی بر جمعیت از افراد مسن متمرکز است که بیش از 40 سال با معاینات بهداشتی تقریباً یکسان دنبال شده‌اند.

گل واژه های کتاب قابلیت در سنین پیری

مرکز سالمندی و سلامت در سوئد، • روند زمانی و قابلیت، • کار/بازنشستگی و قابلیت، • شناخت و قابلیت در افراد مسن، • سلامتی، ضعف و توانایی در افراد مسن، • روش های تحقیق چند رشته ای، • مشارکت، وکالت سالمندان، • خود تعیینی و قابلیت در سالمندان، • قابلیت – توانایی انجام اقدامات به منظور دستیابی به اهداف، • مزایا/معایب تجمعی، • قابلیت در فرآیند پیری، • عملکرد کلی و مشارکت سالمند در زندگی اجتماعی، • چگونگی تفسیر قابلیت در پیری، • افراد مبتلا به زوال عقل، • نسبت افراد بازنشسته به کسانی که هنوز در بازار کار هستند، • افزایش چشمگیر جمعیت بالای 65 سال، • درک پیری از طریق رویکرد چند رشته ای