خواب و ساعت در پیری و طول عمر
Sleep and Clocks in Aging and Longevity
آنیتا جاگوتا (Anita Jagota)
شابک (پرینت): 978-3-031-22467-6
شابک (ایبوک): 978-3-031-22468-3
کد DOI: 10.1007/978-3-031-22468-3
ناشر: 2023، اسپرینگر
تعداد صفحات: 561 صفحه
کلید واژه ها: سلامتی | طول عمر | سالخورده | خواب | ساعت | سیرکادین
معرفی کتاب خواب و ساعت در پیری و طول عمر
این جلد ویرایش شده از کتاب تداخل بین خواب و ریتم شبانه روزی (circadian rhythms) با سلامتی، پیری و طول عمر تمرکز دارد. خواب برای سلامت و بقای انسان قطعا مهم است، زیرا خواب ناکافی با اختلالات زیادی از قبیل کیفیت پایین زندگی، شروع چندین بیماری و مرگ زودرس همراه است. چرخه خواب و بیداری یک پدیده عصبی زیستی حفظ شده تکاملی است و تجلی غالب ساعت های بیولوژیکی است که در هسته سوپراکیاسماتیک (SCN) قرار دارند. درک رابطه دو طرفه بین خواب و ریتم های شبانه روزی از اهمیت و فوریت بالایی برخوردار است، به ویژه در زمینه سبک زندگی مدرن که خواب اغلب با ساعت های داخلی بدن، جت لگ اجتماعی، نورهای مصنوعی و غیره خارج از فاز است.
25 فصل توسط محققان و کارشناسان برجسته از 11 کشور در هفت بخش تنظیم شده است: درک به هم پیوستگی خواب و ساعت با سلامت و طول عمر؛ خواب، پیری و طول عمر؛ ساعت، پیری و طول عمر؛ ملاتونین، خواب و ساعت؛ تنظیم ژنتیکی خواب و ساعت؛ مداخلات درمانی در اختلالات خواب و ناهماهنگی ساعت؛ مدل های تجربی برای مطالعه خواب و ساعت در پیری و طول عمر.
این کتاب برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری، محققان، مربیان و سایر متخصصان زیست پزشکی مفید است.
پیشگفتار
خواب از طریق فعل و انفعالات پیچیده بین نواحی مختلف مغز که مسئول عملکردهای عصبی طبیعی هستند، مانند شناخت، توجه، حافظه و احساساتی که بر اشتها، میل جنسی، خلق و خو و رفتار تأثیر دارند، سازماندهی می شود. سیستم زمانبندی شبانهروزی (CTS) زمان و مدت خواب را تنظیم میکند و یک ریتم داخلی تقریباً 24 ساعته دارد که محرکهای محیطی و هوموستات خواب را هدایت میکند. پیری با زوال تدریجی جنبه های رفتاری، بیوشیمیایی، فیزیولوژیکی، مورفولوژیکی و تشریحی یک موجود زنده مرتبط است. هم ریتم خواب و هم ریتم شبانه روزی اختلالات قوی با افزایش سن نشان می دهد که روی کلید «فلیپ فلاپ» خواب و بیداری تأثیر می گذارد.
با این حال، سبک زندگی مدرن یک پارادوکس را ایجاد می کند: از یک سو، افزایش طول عمر وجود دارد، و از سوی دیگر، فشارهای اجتماعی شدید منجر به خواب ناکافی می شود. در حالی که خواب برای سلامتی و طول عمر انسان ضروری است، تغییر الگوی خواب با افزایش سن به طور قابل توجهی بر عملکرد روزانه و کیفیت زندگی با تغییر فرآیندهای کلیدی هموستاتیک تأثیر میگذارد که منجر به تخریب عصبی و انواع بیماریها میشود.
ساختار کتاب خواب و ساعت در پیری و طول عمر
این کتاب مجموعه ای از 25 فصل است که توسط محققان برجسته از سراسر جهان ارائه شده است. هر فصل برای ارائه یک بررسی جامع و انتقادی از موضوع طراحی شده است. این کتاب به هفت بخش تقسیم شده است: بخش اول: درک خواب و پیوند ساعت در سلامت و طول عمر، به درک اساسی از هموستاز خواب و سیستم زمانبندی شبانهروزی میپردازد و این که چگونه این تعاملات با افزایش سن تغییر میکند. بخش دوم: خواب، پیری و طول عمر، به تغییرات فیزیولوژی خواب که بر پیری و طول عمر تأثیر می گذارد می پردازد.
بخش سوم: ساعت، پیری و طول عمر، به تغییرات در ساعت شبانه روزی و فیزیولوژی غده صنوبری با افزایش سن و نقش نشانه های غیرفوتیک در پیری سالم می پردازد. بخش چهارم: ملاتونین، خواب و ساعت، به تغییرات هورمون ملاتونین چند وظیفه ای با افزایش سن و نقش آن در بازگرداندن چنین تغییراتی به سمت پیری سالم و طول عمر می پردازد.
بخش پنجم: تنظیم ژنتیکی خواب و ساعت، به کرونوتیپ ها، تنظیم اپی ژنتیکی و نقش آسیب های CNS در ترمیم رفتار با افزایش سن می پردازد. بخش ششم: مداخلات درمانی در اختلالات خواب و ناهماهنگی ساعت، به بازیابی ساعتهای ناهماهنگ ناشی از افزایش سن با تمرینات بدنی، روشهای تغذیهی منظم، دستیابی به پیری سالم در دنیای مدرن، تحلیل عصبی مرتبط با اختلالات ریتم شبانهروزی و همچنین چرخه خواب؛ بی خوابی در سالمندان و درمان آن میپردازد.
و بخش هفتم: مدلهای تجربی برای مطالعه خواب و ساعت در پیری و طول عمر، به سیستمهای آزمایشی مختلفی میپردازد که در تحقیقات برای اختلال عملکرد شبانهروزی و اختلالات خواب و مداخلات احتمالی استفاده میشوند.
امیدوارم این بینشهای تخصصی در مورد تغییر هماهنگی بین خواب و ریتمهای شبانهروزی با افزایش سن، که مسئول انواع بیماریها و مداخلات درمانی مرتبط است، گام مهمی در جهت هدایت و حمایت از پیشرفتهای جدید در درمانها بردارند. اختلالات خواب و ناهماهنگی ساعت خوانندگان هدف، دانشجویان پیشرفته کارشناسی و کارشناسی ارشد، محققان کارشناسی ارشد و پزشکان هستند.
فهرست مندرجات کتاب خواب و ساعت در پیری و طول عمر
بخش اول: درک به هم پیوستگی خواب و ساعت با سلامت و طول عمر
- خواب و ساعت شبانه روزی: فعالان جدید موثر بر سلامتی و پیری
- سلول ها و مدارهای هسته سوپراکیاسماتیک و کنترل رفتار سیرکادین و خواب
- تنظیم سیرکادین خواب
- کاهش وابسته به سن در ساعت سیرکادین مرکزی
- تاثیر پیری سلولی بر ساعت های سلولی
بخش دوم: خواب، پیری و طول عمر
- خواب بهینه برای پیری سالم
- مغز سالم پیری و طول عمر. هارمونی محصولات طبیعی، پلی مورفیسم APOE و ملاتونین
- نقش خواب در بازنمایی پیری سالم
- خواب، پیری و زوال شناختی
بخش سوم: ساعت، پیری و طول عمر
- چگونه نشانههای غیرفوتیک سیستم زمان سیرکادین در پیری سالم اهمیت دارند
- فیزیولوژی غده صنوبری و تغییرات مربوط به پیری در سیستم زمان بندی سیرکادین
- ریتمیک بودن سیرکادین در پیری و بیماری پارکینسون
بخش چهارم: ملاتونین، خواب و ساعت
- هورمون خواب ملاتونین، التهاب و پیری
- ملاتونین به عنوان یک کرونوبیوتیک و محافظ سلولی در پیری سالم
- ملاتونین: حماسه ای از سلامتی و طول عمر
بخش پنجم: تنظیم ژنتیکی خواب و ساعت
- دستکاری ریتم شبانه روزی: پیامدهای آن بر ترمیم رفتاری در صدمات سیستم عصبی مرکزی
- اپی ژنتیک اثرات القایی چرخه شبانه روزی و خواب بر پیری و طول عمر
- کرونوتیپ و ارتباط آن با پیری سالم
بخش ششم: مداخلات درمانی در اختلالات خواب و ناهماهنگی ساعت
- فعالیت جسمانی و ریتم شبانه روزی در انسان
- ریتم شبانه روزی و غذا خوردن با زمان محدود در پیری سالم و طول عمر
- دستیابی به پیری سالم در جهان آلوده به نور
- وقفه در ریتم شبانه روزی و چرخه خواب/بیداری در اختلالات عصبی
- بی خوابی در سالمندان و درمان آن
بخش هفتم: مدلهای تجربی برای مطالعه خواب و ساعت در پیری و طول عمر
- مدل بی مهرگان و مهره داران در خواب و پیری شبانه روزی
- ملاتونین، ریتم های شبانه روزی، و خواب: فرصتی برای درک مکانیسم های محافظت در برابر بیماری های عصبی در مگس سرکه
پیری سالم و طول عمر
تغییر سریع جمعیت شناسی در سراسر جهان به سمت افزایش نسبت سالمندان در جمعیت و افزایش امید به زندگی، مسائلی مانند “چرا پیر می شویم”، “چگونه پیر می شویم”، “چقدر می توانیم زندگی کنیم”، “چگونه می توانیم زندگی کنیم” را به همراه داشته است. حفظ سلامتی، «چگونگی پیشگیری و درمان بیماریها دوران سالمندی»، «چشمانداز آینده برای پیری سالم و طول عمر چیست» و… در کانون عرصههای علمی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی قرار دارند. اگرچه جنبههای توصیفی پیری در حال حاضر در سطح گونهها، جمعیتها، افراد و درون یک فرد در سطوح بافت، سلول و مولکولی به خوبی تثبیت شده است، اما پیامدهای چنین درک دقیقی با توجه به هدف دستیابی به پیری سالم و طول عمر مفید است. این موفقیت مستمر سالمند شناسی و به خصوص بیوجرونتولوژی، توجه دانشگاهیان و نسل جوان دانشجویان و محققان در رشته های زیست شناسی، پزشکی، بیوانفورماتیک، اقتصاد زیستی، علوم ورزشی و علوم تغذیه را به همراه جامعه شناسان، روانشناسان ، سیاستمداران، کارشناسان بهداشت عمومی، و صنعت مراقبت های بهداشتی از جمله صنعت آرایشی، غذا و سبک زندگی به خود جلب کرده است. کتاب های این مجموعه به موضوعات مرتبط با مسائل پیری سالم و طول عمر می پردازد. این مجموعه نه تنها مروری جامع از مجموعه دانش ایجاد شده ارائه میکند، بلکه ارزیابی انتقادی از تحقیق و توسعه در حال انجام با توجه به جنبههای عملی و اخلاقی نظری و مبتنی بر شواهد مداخلات در جهت حفظ، بهبود و افزایش سلامتی و طول عمر می باشد.
نویسنده
نام: آنیتا جاگوتا (Anita Jagota)
افیلیشن: آزمایشگاه نوروبیولوژی و کرنوبیولوژی مولکولی، گروه بیولوژی حیوانی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه حیدرآباد، حیدرآباد، تلانگانا، هند
اطلاعات کتابشناختی
نام کتاب: خواب و ساعت در پیری و طول عمر (Sleep and Clocks in Aging and Longevity)
نویسنده: آنیتا جاگوتا
عنوان مجموعه: پیری و طول عمر سالم (Healthy Aging and Longevity)
موضوعات: پیری، ریتم های شبانه روزی سلولی، علوم اعصاب، تحقیقات زیست پزشکی